Mitä yrittäjyys meille merkitsee?

Tänään vietetään yrittäjän päivää. Kun marraskuussa 2012 perustimme Uhana Designin, ei meillä ollut harmainta aavistusta millaseen seikkailuun olimme lähteneet. Kummallakaan ei ollut kokemusta yrittäjyydestä eikä lähipiiristäkään löytynyt paljoa yrittäjiä. Jonkin verran olimme kuulleet kauhutarinoita, mutta emme antaneet niiden lannistaa. Kun ei tuntenut sudenkuoppia, ei niitä osannut pelätäkään. Ja häkellyttävän vähän olemme niitä tähän mennessä kohdanneetkaan. Siitä on suuri kiittäminen ihan mahtaville yhteistyökumppaneille ja ennen kaikkea asiakkaille. Tietysti moneen asiaan on vuosien saatossa osannut ottaa rennomman otteen eikä kaikkea ole tarvinnut ottaa niin vakavasti. Mikäli aikataulut mättää itsestä tai muista johtuvista syistä, niin sitten otetaan pieni aikalisä. Tässä duunissa kun kenenkään henki ei onneksi ole kyseessä.

Tämän vuoden marraskuussa Uhana Design täyttää 5 vuotta. Viiden vuoden aikana olemme oppineet valtavasti ja olemme saaneet olla todella hienoissa projekteissa mukana. Viiden vuoden aikana myös henkilöstömäärä on kasvanut viiteen eli olemme palkanneet kolme ihanaa kokoaikaista työntekijää. Viisi vuotta on vielä taaperoiässä kovien konkareiden rinnalla, mutta se on sopivassa leikki-iässä kaiken kokeilemiselle. Jo ihan yrityksen alkuajoista lähtien meille on muutama asia ollut täysin selvä; tehdään työtä sillä mentaliteetilla, että nukumme yömme hyvin, töissä on hauskaa ja kusipäiden kanssa ei töitä tarvitse tehdä lainkaan. Yöunista on toki täytynyt välillä karsia kovien työrupeamien tuloksena eikä vastoinkäymisiltäkään ole vältytty, mutta pääasia on ollut, että olemme voineet tehdä arvojemme mukaista työtä ilolla. Ja nukkuneet ne univelatkin lopulta pois.

Jos viisi vuotta sitten meiltä olisi kysytty, mitä yrittäjyys meille merkitsee, olisi vastaus ollut varmasti melko suppea. Se oli yksi monista tavoista työllistyä, se tuntui jännittävältä ja vanha klisee yrittäjän vapaudesta kiehtoi. Viiden vuoden jälkeen se merkitsee meille edelleen kaikkea tuota, mutta myös niin paljon enemmän. Uhana Design on väylä ilmaista itseämme visuaalisesti ja tuoda iloa ihmisten arkeen. Se on väylä tehdä arvojemme mukaista työtä alalla, jolle olemme kouluttautuneet. Se on myös väylä tuoda esiin yhteiskunnan epäkohtia, joihin puuttuminen on meille ensiarvoisen tärkeää. Ja niin siirappista kuin se onkin, se on meille väylä tehdä maailmasta vähän parempaa paikkaa elää.

Eräs yrittäjäkollega ja vanha ystävä totesi hienosti: ”Yrittäjyys edustaa mulle vapautta ja tietynlaista kapinaa, enkä tule todennäköisesti ikinä luopumaan siitä. Koska yrittäjyys mahdollistaa mulle sen, että voin olla mitä tahansa ja tehdä mitä mä haluan.” Sitä se on meillekin. Ei tarvitse esittää mitään, kun omaan firmaan riittää ihan tällaisenaan.

Ihanaa yrittäjän päivää!

Nöyränä, mutta ylpeänä: Mira & Hanna / Uhana Design

(Kuva: Kaisu Jouppi / Kaisu Jouppi Photography)